Termékek Menü

Kókuszos Rizs

Kókuszos Rizs

Anna Jaatinen Tupperware Csoportvezető Finnországban. 

Az ő kedvenc terméke: A Tupperware Szilikon Spatula 

Hogy miért? - "Mindenkinek, aki süt-főz, szüksége van legalább egy darabra."

Cikkünkben az Ő receptjét olvashatjátok, melyet a 2017-es Tupperware Culinary Starts Főzőversenyen készített.

Miért választotta ezt a receptet? - "Ez tulajdonképpen egy megújított változata annak a desszertnek, amit édesanyám szokott készíteni rizzsel, tejszínhabbal és naranccsal. A kókuszdió egyik kedvencem, és a sós karamell időnként az egyetlen dolog, ami boldoggá tehet."

Kókuszos rizs receptje

Elkészítési idő : 45 perc

Mikrohullámú sütő: 900 Watton 10 perc, majd pihentetési idő 5 perc

                               600 Watton 15 perc, majd pihentetési idő 15 perc

Fagyasztási idő: 30 perc

Nyeles Főzőedény: 5-8 perc

Hozzávalók 4 személyre: 

A kókuszos rizshez:

  • 65 g jázmin rizs (+-75 ml)
  • 200 ml víz
  • 2 zselatin lap (+-2 g)
  • 100 ml lehűtött tejszín
  • 2 evőkanál porcukor (+-30 ml)
  • 1 evőkanál zöld citrom leve (+- 15 ml)

A marinált ananászhoz:

  • 200 g ananász
  • 2 evőkanál sötét rum (+- 30 ml)
  • 2 evőkanál világosbarna cukor (+- 30 ml)

A sós karamellhez:

  • 100 ml lehűtött kókusztej
  • 100 g világosbarna cukor (nádcukor)
  • egy csipet só
  • pörkölt kókuszpehely és menta vagy ehető virág a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Öblítsük le és csepegtessük le a rizst, majd tegyük a Tupperware Mikrós Rizsfőzőbe 200 ml vizet. Fedjük le és mikrózzuk 10 percig 900 Watton.
  2. Áztassuk a zselatin lapokat hideg vízbe körülbelül 5 percre.
  3. A Gyorskeverővel verjük fel a tejszínt kemény habbá. Adjuk hozzá a kókusztejet és a porcukrot és verjük még néhány másodpercet.
  4. Tegyük a zöld citrom levét a MikroSéf Mikrokannába, fedjük le és 15 másodpercig mikrózzuk 600 Watton, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett zselatint a citromléhez és kavargassuk, amíg teljesen kihűl. 
  5. Adjuk hozzá a citromleves zselatint a tejszínhabhoz és azonnal verjük még néhány másodpercig. 
  6. Amikor megfőtt a rizs, öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük jól le, és adjuk hozzá a tejszínhabos keverékhez.
  7. Osszuk el a masszát a Szilikon Kupolaformába és tegyük a fagyasztóba körülbelül 30 percre.
  8. Kockázzuk fel az ananászt és tegyük egy Színes Saláta frissen tartó tálba. Adjuk hozzá a rumot és a 2 evőkanál nádcukrot, és hagyjuk 15 percet marinálni.
  9. Készítsük el a karamellt. Tegyük a kókusztejet és a 100 g cukrot a Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe. Állandó kavargatás mellett főzzük közepes lángon 3-5 percet. Végül a keveréknek szép, világosbarna színe kell legyen. Adjuk hozzá a sót és kavarjuk meg. 
  10. Tálalás előtt a Mesterszakács Serpenyőben (24 cm) süssük az ananászt 2-3 percig. 
  11. Vegyük ki a kókuszos rizs kupolákat a formából.
  12. A tálalásnál minden tányérra tegyünk előbb egy kevés karamell szószt, majd a rizs kupolát, forró ananászt és díszítsük pörkölt kókuszpehellyel, piros erdei gyümölccsel és mentalevéllel vagy ehető virággal.

Jó étvágyat!