Kókuszos Rizs

Anna Jaatinen Tupperware Csoportvezető Finnországban.
Az ő kedvenc terméke: A Tupperware Szilikon Spatula
Hogy miért? - "Mindenkinek, aki süt-főz, szüksége van legalább egy darabra."
Cikkünkben az Ő receptjét olvashatjátok, melyet a 2017-es Tupperware Culinary Starts Főzőversenyen készített.
Miért választotta ezt a receptet? - "Ez tulajdonképpen egy megújított változata annak a desszertnek, amit édesanyám szokott készíteni rizzsel, tejszínhabbal és naranccsal. A kókuszdió egyik kedvencem, és a sós karamell időnként az egyetlen dolog, ami boldoggá tehet."
Kókuszos rizs receptje
Elkészítési idő : 45 perc
Mikrohullámú sütő: 900 Watton 10 perc, majd pihentetési idő 5 perc
600 Watton 15 perc, majd pihentetési idő 15 perc
Fagyasztási idő: 30 perc
Nyeles Főzőedény: 5-8 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A kókuszos rizshez:
- 65 g jázmin rizs (+-75 ml)
- 200 ml víz
- 2 zselatin lap (+-2 g)
- 100 ml lehűtött tejszín
- 2 evőkanál porcukor (+-30 ml)
- 1 evőkanál zöld citrom leve (+- 15 ml)
A marinált ananászhoz:
- 200 g ananász
- 2 evőkanál sötét rum (+- 30 ml)
- 2 evőkanál világosbarna cukor (+- 30 ml)
A sós karamellhez:
- 100 ml lehűtött kókusztej
- 100 g világosbarna cukor (nádcukor)
- egy csipet só
- pörkölt kókuszpehely és menta vagy ehető virág a díszítéshez
Elkészítés:
- Öblítsük le és csepegtessük le a rizst, majd tegyük a Tupperware Mikrós Rizsfőzőbe 200 ml vizet. Fedjük le és mikrózzuk 10 percig 900 Watton.
- Áztassuk a zselatin lapokat hideg vízbe körülbelül 5 percre.
- A Gyorskeverővel verjük fel a tejszínt kemény habbá. Adjuk hozzá a kókusztejet és a porcukrot és verjük még néhány másodpercet.
- Tegyük a zöld citrom levét a MikroSéf Mikrokannába, fedjük le és 15 másodpercig mikrózzuk 600 Watton, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett zselatint a citromléhez és kavargassuk, amíg teljesen kihűl.
- Adjuk hozzá a citromleves zselatint a tejszínhabhoz és azonnal verjük még néhány másodpercig.
- Amikor megfőtt a rizs, öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük jól le, és adjuk hozzá a tejszínhabos keverékhez.
- Osszuk el a masszát a Szilikon Kupolaformába és tegyük a fagyasztóba körülbelül 30 percre.
- Kockázzuk fel az ananászt és tegyük egy Színes Saláta frissen tartó tálba. Adjuk hozzá a rumot és a 2 evőkanál nádcukrot, és hagyjuk 15 percet marinálni.
- Készítsük el a karamellt. Tegyük a kókusztejet és a 100 g cukrot a Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe. Állandó kavargatás mellett főzzük közepes lángon 3-5 percet. Végül a keveréknek szép, világosbarna színe kell legyen. Adjuk hozzá a sót és kavarjuk meg.
- Tálalás előtt a Mesterszakács Serpenyőben (24 cm) süssük az ananászt 2-3 percig.
- Vegyük ki a kókuszos rizs kupolákat a formából.
- A tálalásnál minden tányérra tegyünk előbb egy kevés karamell szószt, majd a rizs kupolát, forró ananászt és díszítsük pörkölt kókuszpehellyel, piros erdei gyümölccsel és mentalevéllel vagy ehető virággal.
Jó étvágyat!