Termékek Menü

Német rozs kenyér

Német rozs kenyér

A rozs, kenyérben történő felhasználása leginkább a német fekete kenyerekre jellemző. Napjainkban az egészséges táplálkozás követői és a savanykás ízvilág kedvelői is előszeretettel fogyasztják a rozskenyeret. Rozskenyér jellemzője a sötét, tömör bélzet és héj nagyrészt a rozsliszt alacsony sikértartalmának köszönhető.

A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs, kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és segít a székrekedés, valamint aranyeres panaszok esetén is.

Német rozs kenyér

Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetési idő:
 1 óra
Sütési idő:
 10 perc 7/220°C + 35 perc 6/190°C
 

Hozzávalók:

  • 400 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 100 g tönköly liszt
  • 20 g instant élesztő 30 ml vízben feloldva
  • 425 ml víz
  • 2 evőkanál (30 g) méz
  • 50 ml ánizs, köménymag, őrölt koriander és őrölt szerecsendió keveréke
  • 2 tk (10 ml) só
  • 15 ml növényi olaj (a tál kenéséhez)

Elkészítése:

  1. Keverjük össze Gyorskelesztőben a teljes kiőrlésű rozslisztet, tönköly lisztet, élesztőt, vizet és mézet, amíg a liszt egyenletesen nedves lesz.
  2. Keverjük össze a magkeveréket és a sót Színes Saláták tálkában, majd adjuk hozzá a tésztához. Alaposan keverjük össze.
  3. Gyúrjuk össze, amíg kemény, ragadós tésztát kapunk.
  4. Rakjuk enyhén megolajozott Kelesztő Tálba (4,5 L), és forgassuk meg benne, hogy a tészta teljes felülete olajos legyen. Fedjük le a tálat és hagyjuk 30 percet kelni, vagy amíg a tető felpattan (vagy a tészta dupla akkora lesz).
  5. Miután megkelt a tészta, helyezzük az Ultra Próba (3,5 L), és enyhén nyomkodjuk meg, hogy egyenletesen felvegye a formáját.
  6. Lisztezzük a tészta tetejét, fedjük le és hagyjuk még kelni, míg a sütő kellőképpen bemelegszik (kb. 20 perc).
  7. Sütéshez melegítsük elő a a sütőt 220°C-ra (7). Süssük a kenyeret 10 percig fedetlenül 220°C (7) fokon, vegyük vissza a hőmérsékletet 190°C-ra (6), fedjük le és süssük további 35 percig. 
  8. Vegyük ki a sütőből, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.