Német rozs kenyér
A rozs, kenyérben történő felhasználása leginkább a német fekete kenyerekre jellemző. Napjainkban az egészséges táplálkozás követői és a savanykás ízvilág kedvelői is előszeretettel fogyasztják a rozskenyeret. Rozskenyér jellemzője a sötét, tömör bélzet és héj nagyrészt a rozsliszt alacsony sikértartalmának köszönhető.
A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs, kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet és segít a székrekedés, valamint aranyeres panaszok esetén is.
Német rozs kenyér
Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetési idő: 1 óra
Sütési idő: 10 perc 7/220°C + 35 perc 6/190°C
Hozzávalók:
- 400 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g tönköly liszt
- 20 g instant élesztő 30 ml vízben feloldva
- 425 ml víz
- 2 evőkanál (30 g) méz
- 50 ml ánizs, köménymag, őrölt koriander és őrölt szerecsendió keveréke
- 2 tk (10 ml) só
- 15 ml növényi olaj (a tál kenéséhez)
Elkészítése:
- Keverjük össze Gyorskelesztőben a teljes kiőrlésű rozslisztet, tönköly lisztet, élesztőt, vizet és mézet, amíg a liszt egyenletesen nedves lesz.
- Keverjük össze a magkeveréket és a sót Színes Saláták tálkában, majd adjuk hozzá a tésztához. Alaposan keverjük össze.
- Gyúrjuk össze, amíg kemény, ragadós tésztát kapunk.
- Rakjuk enyhén megolajozott Kelesztő Tálba (4,5 L), és forgassuk meg benne, hogy a tészta teljes felülete olajos legyen. Fedjük le a tálat és hagyjuk 30 percet kelni, vagy amíg a tető felpattan (vagy a tészta dupla akkora lesz).
- Miután megkelt a tészta, helyezzük az Ultra Próba (3,5 L), és enyhén nyomkodjuk meg, hogy egyenletesen felvegye a formáját.
- Lisztezzük a tészta tetejét, fedjük le és hagyjuk még kelni, míg a sütő kellőképpen bemelegszik (kb. 20 perc).
- Sütéshez melegítsük elő a a sütőt 220°C-ra (7). Süssük a kenyeret 10 percig fedetlenül 220°C (7) fokon, vegyük vissza a hőmérsékletet 190°C-ra (6), fedjük le és süssük további 35 percig.
- Vegyük ki a sütőből, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.