Szezámmagos kenyér
Előkészítési idő: 20 perc
Pihentetési idő: 1 óra + 1 óra
Sütési idő: 25-30 perc, 200°C-on
Hozzávalók:
- 20g élesztő
- 2ml cukor
- 50ml víz
- 200g finomliszt
- 200g tönkölybúza liszt
- 300ml langyos víz
- 7ml só
- 50ml szezámmag
- 1 tojás fehérje
- 2 ek. (30ml) szezámmag a tetejére
- só
Elkészítés:
- A 4,5 literes kelesztő tálba oldjuk fel az élesztőt és a cukrot kevés vízben.
- A két féle lisztet keverjük össze a vízzel a sóval és a szezámmaggal.
- Alaposan gyúrjuk össze, míg egy sima, nem ragadós tésztát kapunk.
- Zárjuk le a kelesztő tálat, és hagyjuk kelni a tésztát kb. 1 órát, vagy míg a tető le nem ugrik, vagy míg a tészta a kétszeresére nem dagad.
- Tegyük a tésztát a Szögletes Ultra Proba. Óvatosan nyomkodjuk meg, hogy a tészta átvegye az edény formáját. Hintsünk egy kis lisztet a tetejére, és hagyjuk kelni még 1 órát.
- Melegítsük elő a sütőt 200°c-ra. Kenjük be a tészta tetejét tojásfehérjével, majd szórjuk meg a szezámmaggal.
- Süssük 25-30 percig tető nélkül.
- Vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.